Hjemmet som kunstværk

Kunstnerparret Søren og Marie Krøyer formede deres hjem i Skagen til et kunstværk, hvor skønheden blev sat i højsædet. Alt lige fra fotoalbum til spisebestik var udsøgt smukt og særpræget. Vi besøger byfogedboligen og dækker op til fest i Marie Krøyers ånd

Sommeren 1891 ankommer Søren og Marie Krøyer til Skagen. De er nygifte og har været på en meget lang bryllupsrejse rundt i Europa. Rejselivet er spændende, men også anstrengende. En afslappet og hyggelig tid blandt vennerne i kunstnerkolonien i Skagen er noget, de begge ser frem til.

Søren og Maries ankomst til Skagen vakte opsigt. Uanset hvor de kom og gik, gloede folk efter dem på grund af deres raffinerede og ekstravange fremtoning. De havde lige det, der i vore dage er så eftertragtet; personlighed og karisma. Deres klæder var et miks af engelsk landadel og fransk luksus boheme. Også ved deres ankomst til Skagen så de mere ud til at skulle på strøgtur ned af Champs Elysee end en gåtur ud i klitterne. Søren og Marie Krøyer var de to, der mere end nogle andre kom til at præge livsstilen i kunstnerkolonien i Skagen. De slog tonen an både hvad angår mode og boligindretning.

Indretning af bolig

I 1891, da Søren og Marie ankom til Skagen, havde de ikke et fast sted at bo. De måtte indlogere sig i Madam Bendtsens hus, et noget beskedent logi for disse to mennesker, der var kræsne og vant til noget betydeligt større og bedre. Men Søren og Marie Krøyer kunne godt leve i lidt små og beskedne omgivelser. Det, de absolut ikke kunne leve med, var hvis der ikke var skønhed omkring dem.

De var begge fremragende iscenesættere og have en fabelagtig evne til med få ting at skabe atmosfære og god stemning omkring sig – så uanset hvor de boede, om det var i Madam Bendtsens hu i Skagen eller på et lille kroværelse i Stenbjerg i Thy, kunne de med få smukke ting forvandle stedet fra noget trist og ucharmerende til noget særpræget og smukt.

Drømmehuset

I 1894 fik Søren og Marie endelig mulighed for at få det drømmehus i Skagen, som de i mange år havde ønsket sig. Byfogedboligen, der ligger i en lysning i Skagens gamle plantage, havde de haft kig på de et par år. Bygningen var ved at falde sammen, og for de fleste var den uegnet til beboelse. De eneste, der kunne se mulighederne i denne faldefærdige rønne, var Søren og Marie. Ikke nok med at de nu for en meget billig penge fik lov til at leje huset i ti år – de fik også tilladelse til at bygge det om.

Inspireret af William Morris

I samarbejde med arkitekt Ulrik Plesner forvandlede de den gamle byfogedbolig til et usædvanligt smukt kunstnerhjem. Indretningen i hjemmet var nøje i overensstemmelse med de engelske æstetiske reform ideer samlet under benævnelsen ” Arts and Crafts og ” The Aestitic Movement ”. Ideen bag
bevægelsen var, at man i de nye tiders industrialiserede samfund opretholdt fortidens høje håndværksniveau og kunstneriske formgivning – i tekstiler, tapeter, møbler og bogillustrationer. Bevægelsens talerør, det engelske tidsskrift The Studio, fik Marie Krøyer tilsendt. Grundigt studerede hun de nye tendenser. I de fleste af de ting, hun har vævet, designet og dekoreret, er der detaljer, mønstre og farver, der minder om det smukke kunsthåndværk, som blev designet og skabt af William Morris ( kunstbevægelsens grundlægger og leder) og hans tilhængere.

Genial sans for former og farver

Søren og Marie Krøyer kunne ikke få deres ægteskab til at fungere. Der var dog et sted, hvor de kunne finde sammen og tale samme sprog. Et eneste sted hvor de forstod hinanden og hvor de kunne få det til at fungere, det sted var i glæden ved at skabe skønhed omkring sig. Begge var de i besiddelse af en sjælden smuk og enestående kreativitet. Deres individuelle kunstneriske udtryk og geniale sans for former og farver kom til at præge deres hjem i Skagen. Sammen skabte de et af landets mest bemærkelsesværdige kunstnerhjem, der er gået over i historien som et kunstværk. Et kunstværk som er en hyldest til skønheden og som blev skabt ud fra et citat skrevet af digteren Johan Keats: ”Beauty is truth, truth beauty –that is all ye know on earth and all ye need to know”.

Bag om projektet
Om Henriette Hansen